Karotenoidy to grupa barwników, które nadają kolory od żółtego do czerwonego owocom i warzywom. Grupa ta liczy ponad 600 związków, z czego 60 można znaleźć w codziennej diecie. Najpopularniejszymi są alfa- i beta- karoten, retinol (czyli witamina A), beta-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Dlaczego ważne jest, aby dostarczać je z codzienną dietą?
Karotenoidy to substancje o silnych właściwościach przeciwutleniających. Oznacza to, że przeciwdziałają wolnym rodnikom, które przyczyniają się do powstawania zaburzeń neurodegeneracyjnych, reumatoidalnego zapalenia stawów, infekcji, czy przedwczesnego starzenia się.
Badania wykazują, że ich regularne spożywanie pomaga w walce z miażdżycą, co przekłada się na wyrównanie ciśnienia tętniczego i chroni serce.
Spożywanie karotenoidów pozytywnie wpływa na skórę. Okazuje się, że odpowiednie ilości pomarańczowych barwników w diecie chroni skórę przed wystąpieniem poparzeń słonecznych. Dodatkowo, odpowiedni poziom retinoidów poprawia elastyczność, jędrność i nawilżenie skóry.
Witamina A, która należy do karotenoidów, jest odpowiedzialna za prawidłowy proces widzenia, gdyż jej obecność jest niezbędna w reakcjach zachodzących w ludzkiej siatkówce. Niedobór witaminy A jest szczególnie niebezpieczny u dzieci, ponieważ może prowadzić do nieprawidłowego wykształcenia się kości, rogowacenia naskórka i nerek oraz ślepoty.
Karotenoidy charakteryzują się również potencjałem przeciwnowotworowym. Ich wysoki potencjał antyoksydacyjny wymiata wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania i rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych.
Jako, że karotenoidy to, jak wcześniej wspomniano, grupa barwników od żółtego do czerwonego, można na pierwszy rzut oka zgadnąć, gdzie znajdują się te związki. Zdecydowanie więcej karotenoidów znajduję się w warzywach niż owocach, wśród warzyw to między innymi marchew, papryka, dynia, szpinak, jarmuż, batat, czerwona kapusta czy pomidor. Natomiast wśród owoców to między innymi pomarańcze, morele, winogrona, kaki, melon czy mango.
Jak pokazują badania, warto włączyć warzywa i owoce bogate w karotenoidy do swojej codziennej diety, gdyż mają wyjątkowe właściwości zdrowotne.
Bibliografia:
Gotowanie produktu zamkniętego w szczelnym opakowaniu sprawia, że wszystko, co najcenniejsze, zostaje w środku. Przygotowane tą metodą produkty wyróżniają się mniejszą stratą objętości i gramatury, co bezpośrednio wpływa na ich konsystencję. Sous-vide jest szczególnie popularne w przypadku przygotowywania mięs, zwłaszcza trudnych technologicznie. Niemniej wiele badań potwierdza, że ta metoda jest korzystna także w przypadku warzyw.
Kiedy ktoś mówi o dorodnej uprawie warzyw lub owoców, przed naszymi oczyma zazwyczaj jest stały obraz: duże pole, żyzna gleba, pełne słońce. Okazuje się, że dobrej jakości plony nie muszą być hodowane wyłącznie w takich warunkach. Hydroponika, bo na niej się dzisiaj skupimy, to innowacyjny system uprawy, który polega na dostarczaniu roślinom niezbędnych im substancji za pomocą wody.
Wbrew obiegowym opiniom, pasteryzacja nie wiąże się z utratą jakości. Nie wpływa na zawartość składników mineralnych, może w minimalnym stopniu obniżać ilość witamin, ale za to ma pozytywny wpływ na przyswajanie takich związków jak beta-karoten, likopen czy beta-kryptoksantyna.