Jako pierwsi w Polsce zdecydowaliśmy się na uprawę warzyw metodą hydroponiczną.
Wymagało to od nas dużej odwagi, ale …czym byłby rozwój bez ryzyka? Postawiliśmy na innowacyjność i opłaciło się.
Hydroponika to metoda polegająca na uprawie roślin w środowisku wodnym,a rośliny ukorzenione w wodzie mają bezpośredni dostęp do zawartych w niej zbilansowanych składników odżywczych. Zauważalny jest szybszy wzrost roślin niż w przypadku uprawy tradycyjnej. Rezygnacja z gleby w procesie uprawy znacznie zmniejsza ryzyko zanieczyszczeń i rozwoju chorób, a sama technika pozwala zachować czystość i sterylność uprawy. Produkcja przy zastosowaniu hydroponiki może odbywać się przez cały rok, a warzywa zachowują jakość i smak.
Nasz park maszynowy składa się z zaawansowanych technologicznie maszyn i urządzeń.
Wybieramy ekologiczne technologie, by wspierać środowisko.
Posiadamy:
– automatyczną linię do wysiewu nasion,
– taśmociąg zapewniający transport surowców z hali produkcyjnej na pakownię,
– najnowocześniejszy system irygacyjny,
– komputerowy system zarządzania mikroklimatem szklarni,
– lampy imitujące promienie słoneczne.
W 2020 roku oddaliśmy do użytku zakładową oczyszczalnię ścieków.
Dzięki jej uruchomieniu ścieki będące wynikiem mycia i przetwórstwa warzyw oczyszczane są miejscowo, co sprawia, że do środowiska naturalnego odprowadzana jest już tylko przezroczysta i bezpieczna ciecz.
Kolejna z poczynionych przez nas inwestycji proekologicznych pozwala w znacznym stopniu ograniczyć pobór energii z sieci miejskiej. W 2022 roku została oddana do użytku farma fotowoltaiczna o mocy 500 kW, która wytwarza energię elektryczną wykorzystując promieniowanie słoneczne. W przeciwieństwie do tradycyjnych metod otrzymywania energii elektrycznej przy udziale paliw kopalnianych, elektrownia solarna przyczynia się do redukcji emisji gazów cieplarnianych.