Jako pierwsi w Polsce zdecydowaliśmy się na uprawę warzyw metodą hydroponiczną.
Wymagało to od nas dużej odwagi, ale …czym byłby rozwój bez ryzyka? Postawiliśmy na innowacyjność i opłaciło się.
Hydroponika to metoda polegająca na uprawie roślin w środowisku wodnym, a rośliny ukorzenione w wodzie mają bezpośredni dostęp do zawartych w niej zbilansowanych składników odżywczych. Zauważalny jest szybszy wzrost roślin niż w przypadku uprawy tradycyjnej. Rezygnacja z gleby w procesie uprawy znacznie zmniejsza ryzyko zanieczyszczeń i rozwoju chorób. Sama technika pozwala zachować czystość i sterylność uprawy. Produkcja przy zastosowaniu hydroponiki może odbywać się przez cały rok, warzywa zachowują przy tym jakość i smak.
Nasz park maszynowy składa się z zaawansowanych technologicznie maszyn i urządzeń.
Wybieramy ekologiczne rozwiązania, by wspierać środowisko.
Posiadamy:
W 2020 roku oddaliśmy do użytku zakładową oczyszczalnię ścieków.
Dzięki jej uruchomieniu ścieki będące wynikiem mycia i przetwórstwa warzyw oczyszczane są miejscowo. Tym samym, do środowiska naturalnego odprowadzamy już tylko przezroczystą i bezpieczną ciecz.
Kolejna z poczynionych przez nas inwestycji proekologicznych pozwala w znacznym stopniu ograniczyć pobór energii z sieci miejskiej. 2022 rok zakończyliśmy oddaniem do użytku farmy fotowoltaicznej o mocy 500 kW, która wytwarza energię elektryczną wykorzystując promieniowanie słoneczne. W przeciwieństwie do tradycyjnych metod otrzymywania energii elektrycznej przy udziale paliw kopalnianych, elektrownia solarna przyczynia się do redukcji emisji gazów cieplarnianych.
W 2024 roku, w trosce o środowisko naturalne, przy zakładzie dań gotowych Nowalijka Convenience Food powstała także biogazownia, która przekształca odpady produkcyjne w energię odnawialną.